Gupta Amygdala Retraining: de theorie

2 januari dit jaar ben ik begonnen met een nieuwe behandeling voor CVS/ME. Of eigenlijk tegen CVS/ME, want ik wil er natuurlijk vanaf. Deze behandeling richt zich vooral -zoals de naam al aangeeft- op het hertrainen van de amygdala.

De amygdala is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het interpreteren van signalen en het triggeren van een eventuele stress-respons. Volgens Ashok Gupta, de grondlegger van deze theorie en behandeling, is de amygdala een bepalende factor bij het in stand houden van de symptomen die bij CVS/ME horen. Door verschillende oorzaken heeft de amygdala het idee dat het lichaam vrijwel voortdurend wordt bedreigd, en worden alle mogelijke beschermingmechanismes continu aangehouden. Hieronder vallen onder andere verhoogde spierspanning, aanmaak van adrenaline, onderbreking van slaapcycli en nog veel meer. Door deze voortdurende staat van spanning, is het lichaam beperkt of niet in staat zichzelf te herstellen van het oorspronkelijke probleem (vaak een virale infectie).

De amygdala kan snel en autonoom reageren, nog voordat het bewuste, cognitieve deel van de hersenen door heeft wat er aan de hand is. In het geval van een aanstormende tijger is dat ook erg handig, want hierdoor kun je wegspringen nog voordat je begrijpt wat er aan de hand is. Je bewuste hersenen hebben wat meer tijd nodig om alle informatie te verwerken en in een levensbedreigende situatie kunnen die paar seconden het verschil tussen leven en dood betekenen. Als je wel eens bent geschrokken van iets dat bij nader inzien een pluisje bleek te zijn, heb je dit mechanisme in werking gezien.

Het schrikgevoel ebt snel weer weg, nadat de bewuste hersenen hebben vastgesteld dat er geen bedreiging meer is. Echter, bij CVS/ME blijft dit gevoel van bedreiging met alle bijbehorende fysieke verschijnselen langdurig bestaan. Het lichaam blijft in staat van bedreiging, emoties en geest worden hierin meegesleept. Hoe dit precies werkt staat uitgebreid beschreven op de pagina van het gupta-programma en de medical paper van Ashok Gupta, waarvan de links onderaan dit bericht staan. Mocht je meer willen weten raad ik je van harte aan om daar verder te lezen.

De constante spanning op zich is al vermoeiend, maar op de lange termijn zorgt dit mechanisme er ook voor dat het lichaam steeds minder in staat is zichzelf te herstellen. Er wordt energie onttrokken aan spijsvertering en immuunsysteem, slaap wordt onderbroken, ontspanning wordt een worsteling. Bacteriën en virussen komen makkelijker binnen en worden moeizaam verslagen of blijven doorwoekeren.

Ontspanning en het hertrainen van de amygdala zijn volgens Ashok Gupta het antwoord. Hiermee doorbreek je de cyclus van spanning en geef je je lichaam weer de mogelijkheid zichzelf te herstellen. Over hoe dit er voor mij in de praktijk uitziet schrijf ik volgende week meer.

De officiële site:
www.guptaprogramme.com
Nederlands artikel over de theorie:
http://www.cfsrecovery.com/html/ARP%20MEdium%203%20sept%2009%20article.pdf
Medical paper:
http://www.guptaprogramme.com/html/medicalPaper.asp

Advertenties

Laat me weten wat je ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s